Blogg

Mer än bara fågelholkar - 6 spännande bon för vilda djur

Dom flesta vet hur en fågelholk ser ut, och numera är det också ganska vanligt med insektshotell, men visste du att det finns många fler sorters bon för djur som man kan köpa eller bygga själv? Att bygga ett hus för ett särskilt djur kan vara ett kul hobbyprojekt, och kan också vara ett bra sätt att locka till sig djur som man vill ha mer av i trädgården.


Fjärilsholk


Fjärilsholken ger fjärilarna skydd från regn och vind på sommaren och ger dom en bra plats att övervintra om man inreder holken med kvistar och bark. Bäst är det om man placerar den i närheten av blommor som dom gillar.


Igelkottsbo


Igelkottarna har minskat i antal de senaste åren så om du vill vara extra snäll mot denna taggiga kompis kan du fixa ett igelkottsbo som de kan övervintra i. Boet bör ha bra skydd för väder och vind och det är viktigt att ingången är så pass liten att grävlingar eller hundar inte kan komma in.


Humlebo


På våren kan man bygga ett bo för att ge en bra start åt de övervintrande humledrottningarna som nyss har vaknat. De letar efter bra ställen att påbörja en ny koloni, så genom att bygga ett bo kan man hjälpa dessa viktiga pollinatörer på traven. Ett enkelt sätt att bygga ett bo är att gräva ner en upp-och nervänd kruka som har hål i botten så humlorna kan komma in. Man kan också inreda boet med torrt material och lägga något som tak över hålet så det inte regnar in.


Ankhus


Gräsänder lägger ofta sina ägg i enkla reden direkt på marken där både ägg och ungar kan bli enkla byten för rovdjur. Vill man hjälpa dom på traven kan man sätta upp ett ankhus, antingen på en stolpe i vattnet eller på en flytande ö på säkert avstånd från stranden.


Fladdermusholk


Eftersom fladdermöss är fridlysta får man inte ta bort dom när dom väl flyttat in, men om man fixar någonstans för som att bo är det mindre risk att dom flyttar in i ens hus.

Fladdermöss är dessutom nyttiga djur som bland annat kan hjälpa till att hålla myggor borta. Fladdermusholkar ser ut lite som platta fågelholkar med ett smalt hål på undersidan där fladdermössen kan krypa in.


Grodhus/paddhus


Grodjur är trevliga att ha i trädgården eftersom de äter sniglar och annat som kan skada växterna. Grodor och paddor behöver säkra  fuktiga platser där de både kan få skydd från rovdjur och övervintra. Man kan bygga små stenrösen eller vedhögar och spara lite längre gräs på skyddade platser och det finns också små grodhus av keramik som man kan köpa. Ett annat sätt att hjälpa grodor och paddor är att anlägga en liten damm i trädgården.