Vanliga frågor

Biologg fox mascot

Vilka står bakom Biologg?

Biologg är utvecklad av Overstellar Solutions AB. Vi driver appen helt oberoende men delar fynddata med SLU Artdatabanken så att den kan användas för forskning och naturvård.  Appen använder sig av API:er från SLU Artdatabanken för att visa namn och släktskap hämtade från Dyntaxa - Svensk Taxonomisk Databas. Appen visar också information om arter från både SLU Artdatabanken och Wikipedia. Bilder på arter hämtas också från Wikipedia.

Vilka riktar sig Biologg till?

Biologg är till för alla som vill lära sig mer om svensk natur och få motivation att vistas mer ute i naturen. Både barn och vuxna är välkomna att använda Biologg, men för barn under 18 år krävs målsmans tillstånd för att skapa ett konto.

Vad är syftet med Biologg?

Vi vill framför allt nå ut till dem som inte har så mycket kunskap om arter och natur för att öka kunskapen och förståelsen för natur och biologisk mångfald bland allmänheten. Målet med Biologg är också att göra det så enkelt och roligt som möjligt att bidra med fynddata som kan komma till användning för forskning och naturvård.

Hur fungerar Biologg?

Biologg är en app som finns tillgänglig för både iOS och android. Man måste skapa ett konto för att använda appen men den är helt gratis att ladda ner och använda. I appen tar man eller laddar upp foton på arter man hittat i naturen och loggar dessa i appen. När man loggar ett fynd kommer även tid och plats för fyndet med så att forskare, naturvårdare och andra användare kan se var och när fyndet gjordes.

Du kan logga fynd av vilda arter i Sverige

  • För att visa namn och släktskap för arter använder sig Biologg av artdatabasen Dyntaxa -Svensk taxonomisk databas som tillhandahålls av SLU Artdatabanken.
  • Du kan logga fynd av arter som lever vilt, eller är förvildade. Det går bra att logga vilda arter i sin trädgård men inte husdjur eller krukväxter.
  • Du behöver logga ditt fynd med ett foto som kan användas för att identifiera arten. Förutom att ta en bild som föreställer själva arten så kan du också logga spår eller spillning. Du kan även logga döda djur men tänk på att andra användare kanske inte uppskattar alltför obehagliga bilder.

Du behöver själv identifiera vilken art du har hittat

  • Appen har inget inbyggt stöd för identifiering (såsom bildigenkänning).
  • Du kan logga ett fynd som “oidentifierad” och artbestämma senare eller få hjälp av andra användare för att identifiera.
  • Om du är osäker kan du välja “osäker artbestämning”  när du loggar.

Alla fynd du laddar upp blir synliga för andra spelare

  • Andra spelare kan se dina fynd på kartan i appen.
  • Andra spelare kan hjälpa dig att artbestämma fynden genom att ge förslag på arter eller genom att bekräfta att din artbestämning är rätt.
  • Spelare kan anmäla andras fynd om det bryter mot reglerna. Som anmälare är man anonym och den som blir anmäld kan inte se vem som anmält.

Vad händer med fynden som loggas i Biologg?

De fynd som loggas delas med SLU Artdatabanken där de lagras och tillgängliggörs så att datan kan användas av t.ex. länsstyrelser, myndigheter, forskare och naturvårdare. Fynden tillgängliggörs bland annat via fyndkartor i SLU Artdatabankens webbtjänst Artfakta.se. Målet är också att dela datan med den internationella artdatabasen GBIF. Den data som delas innehåller plats, tid och artnamn men inte någon persondata. Även bilder kan komma delas i framtiden. Man kan läsa mer och hur vi behandlar persondata i vår integritetspolicy.