Blogg

Julpyssel: Pärla en julkrans med domherrar!

Julen närmar sig och då kan det vara mysigt att sitta hemma och pyssla medan snön yr utanför. Här är ett mönster till en julkrans som du kan hänga på dörren eller på väggen hemma. Kanske en sista minuten-julklapp till nån du tycker om? Vi gjorde den med rörpärlor av märket Hama, längre ner kan du se en lista på vilka färger som ingår i mönstret. Du behöver fyra stycken normalstora pärlplattor för att lägga kransen. Du kan också använda samma mönster för att göra ett korsstyngssbroderi.

Mönster

Färger på rörpärlor (Hama)

01 White
05 Red
06 Pink
10 Green
17 Grey
18 Black
21 Light brown
27 Beige
30 Burgundy
75 Light nougat
76 NougatResultat från Biologgs BioBlitz 2021

Den 21-24 Maj genomförde vi en nationell BioBlitz i Biologg för att uppmärksamma Den Biologiska Mångfaldens Dag som firas varje år den 22 Maj. En BioBlitz är ett event där deltagare försöker hitta så många arter som möjligt under en viss tid.

Resultat

Under BioBlitzen fick vi in sammanlagt 628 fynd där klart flest var fynd av växter, med ryggradslösa djur som den näst mest populära kategorin. Totalt loggades 310 olika arter.

De flesta fynden loggades i mellersta och södra Sverige, med några fynd loggade längre norrut, enstaka fynd på Öland och Gotland samt ett fynd i Danmark.

Dåligt väder? Här kommer tips på arter som gillar regn!

När det är dåligt väder kan det vara frestande att stanna inne, men om man vill hitta intressanta arter kan det bara bra att passa på när det är blött ute. Här är några tips på arter som kan vara lättare att hitta just när det regnar.

Vanlig groda

Vanlig groda

Precis som det låter på namnet är Vanlig groda den vanligaste grodarten i Sverige men det finns sju grodarter till, även om man kanske inte stöter på dom så ofta. Den vanliga grodan brukar bli mellan 5-9 cm lång och varierar i färg mellan beige, brun och brungrön.

Vanlig padda

Vanlig padda


Vad är det för skillnad på grodor och paddor? Det man kallar paddor är egentligen ingen egen artgrupp utan bara ett namn på groddjur som ser ut på ett visst sätt. Paddor har torr, vårtig hud medan grodor är mer släta och blöta, och paddorna brukar krypa fram istället för att hoppa. Förutom vanlig padda finns det även två andra paddor i Sverige, men dom är inte så vanliga.

Mindre vattensalamander

Mindre vattensalamander


Salamandrar kan ibland kallas för “vattenödlor”, men de är inte alls ödlor utan stjärtgroddjur. Den mindre vattensalamandern kan bli upp till 10 cm lång och lever nära vattensamlingar, där den ofta gömmer sig under stenar, nedfallna kvistar eller liknande. På natten kommer den fram och jagar.

Större vattensalamander

Större vattensalamander


Den större vattensalamandern kan bli upp till 16 cm lång och är orange-gul med svarta fläckar på undersidan. Den är inte lika vanlig som den mindre vattensalamandern.

Svart skogssnigel

Svart skogssnigel


Den svarta skogssnigeln kan man ofta se ute när det regnar då den gärna tar chansen att förflytta sig när det är blött ute. Den svarta skogssnigeln kan bli upp till 12 cm lång. Många som ser denna snigel i sin trädgård tar död på den då man tror att den äter upp ens trädgård på samma sätt som mördarsnigeln, men tvärtom är den svarta skogssnigeln nyttig att ha i sin trädgård för att den bara äter döda växter och svamp.

Vinbergssnäcka

Vinbergssnäcka


Det man ofta brukar kalla för sniglar är egentligen snäckor, då sniglar enligt den vetenskapliga beteckningen aldrig har skal. Vinbergssnäckan är lätt att känna igen då den är vår största snäcka, den kan bli upp till 10 cm lång. Den har en ljus kropp och skalet kan vara brunt till grågult. Vinbergssnäckan går faktiskt att äta och odlas bland annat i Frankrike, men att äta vilda snäckor är ingen bra idé då dom kan ha parasiter.

Trädgårdssnäcka

Trädgårdssnäcka


Detta är en vanlig snäcka med ett skal som är ca 20 cm stort. Skalet är oftast brun-svartrandigt med inslag av gult eller brunrött, men kan också ha skal som är helt gula eller bruna. Man kan känna igen den på att kanten längst ner där huvudet sticker ut har en ljus färg.

Parksnäcka


Parksnäcka

Parksnäckan kallas ibland för “brunläppad trädgårdssnäcka”, vilket är en bra beskrivning på hur man känner igen den. Den är väldigt lik trädgårdsnäckan med skillnaden att kanten på skalet är mörk istället för ljus.

Fläcklundsnäcka

Fläcklundsnäcka


Fläcklundsnäckan är ungefär lika stor som trädgårdssnäckan. Den är mörkt brun och har ett skal som är brunt med ljusa fläckar. 

Pärla vinterfåglar - 5 mönster för våra vanligaste arter

Här kommer ett tips på vad du kan sysselsätta dig med under mörka vinterkvällar. Vi har skapat pärlplattemönster som föreställer fem av våra vanligaste vinterfåglar. Ladda ner och skriv ut eller spara på telefonen eller surfplattan som referens när du pärlar. Vi använde rörpärlor av märket Hama och har listat vilka färger som ingår i varje mönster.

Blåmes

Mönster blåmes

Färger:

01-White

02-Cream

03-Yellow

08-Blue

09-Light blue

17-Grey

18-Black

60-Teddybear brown

70-Light grey

71-Dark grey

Talgoxe

Mönster talgoxe

Färger:

01-White

01-Cream

03-Yellow

18-Black

60-Teddybear brown

70-Light grey

71-Dark grey

84-Olive green

Domherre

Mönster domherre

Färger:

01-White

04-Orange

05-Red

12-Brown

17-Grey

18-Black

70-Light grey

71-Dark grey

Sidensvans

Mönster sidensvans

Färger:

01-White

01-Cream

03-Yellow

05-Red

12-Brown

17-Grey

18-Black

21-Light brown

26-Matt rose

27-Beige

60-Teddybear brown

70-Light grey

71-Dark grey

78-Light peach

Pilfink

Mönster pilfink

Färger:

01-White

12-Brown

17-Grey

18-Black

20-Reddish brown

21-Light brown

26-Matt rose

27-Beige

60-Teddybear brown

70-Light grey

71-Dark grey

Mer än bara fågelholkar - 6 spännande bon för vilda djur

Dom flesta vet hur en fågelholk ser ut, och numera är det också ganska vanligt med insektshotell, men visste du att det finns många fler sorters bon för djur som man kan köpa eller bygga själv? Att bygga ett hus för ett särskilt djur kan vara ett kul hobbyprojekt, och kan också vara ett bra sätt att locka till sig djur som man vill ha mer av i trädgården.


Fjärilsholk


Fjärilsholken ger fjärilarna skydd från regn och vind på sommaren och ger dom en bra plats att övervintra om man inreder holken med kvistar och bark. Bäst är det om man placerar den i närheten av blommor som dom gillar.


Igelkottsbo


Igelkottarna har minskat i antal de senaste åren så om du vill vara extra snäll mot denna taggiga kompis kan du fixa ett igelkottsbo som de kan övervintra i. Boet bör ha bra skydd för väder och vind och det är viktigt att ingången är så pass liten att grävlingar eller hundar inte kan komma in.


Humlebo


På våren kan man bygga ett bo för att ge en bra start åt de övervintrande humledrottningarna som nyss har vaknat. De letar efter bra ställen att påbörja en ny koloni, så genom att bygga ett bo kan man hjälpa dessa viktiga pollinatörer på traven. Ett enkelt sätt att bygga ett bo är att gräva ner en upp-och nervänd kruka som har hål i botten så humlorna kan komma in. Man kan också inreda boet med torrt material och lägga något som tak över hålet så det inte regnar in.


Ankhus


Gräsänder lägger ofta sina ägg i enkla reden direkt på marken där både ägg och ungar kan bli enkla byten för rovdjur. Vill man hjälpa dom på traven kan man sätta upp ett ankhus, antingen på en stolpe i vattnet eller på en flytande ö på säkert avstånd från stranden.


Fladdermusholk


Eftersom fladdermöss är fridlysta får man inte ta bort dom när dom väl flyttat in, men om man fixar någonstans för som att bo är det mindre risk att dom flyttar in i ens hus.

Fladdermöss är dessutom nyttiga djur som bland annat kan hjälpa till att hålla myggor borta. Fladdermusholkar ser ut lite som platta fågelholkar med ett smalt hål på undersidan där fladdermössen kan krypa in.


Grodhus/paddhus


Grodjur är trevliga att ha i trädgården eftersom de äter sniglar och annat som kan skada växterna. Grodor och paddor behöver säkra  fuktiga platser där de både kan få skydd från rovdjur och övervintra. Man kan bygga små stenrösen eller vedhögar och spara lite längre gräs på skyddade platser och det finns också små grodhus av keramik som man kan köpa. Ett annat sätt att hjälpa grodor och paddor är att anlägga en liten damm i trädgården.